mama z dzieckiem
mama z dzieckiem

Żywe kultury bakterii - pomoc przy antybiotykoterapii

Sprawdzonym postępowaniem podczas antybiotykoterapii zalecanym przez lekarzy jest przyjmowanie żywych kultur bakterii w celu przywrócenia równowagi mikroflory jelita.

podawanie syropu dziecku
bakterie

Żywe kultury bakterii warto podawać dzieciom podczas antybiotykoterapii i kontynuować po zakończeniu leczenia, aby wzbogacić prawidłową florę jelitową.

Czym są żywe kultury bakterii?

Żywe kultury bakterii powszechnie zwane probiotykami to według definicji WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) „żywe drobnoustroje, które podawane w odpowiednich ilościach, wywierają korzystny efekt zdrowotny u gospodarza”. A tak bardziej przystępnie, to określone szczepy bakterii, które zasiedlają przewód pokarmowy i mają dobry wpływ na mikroflorę jelitową człowieka (czyli gospodarza).

Jako probiotyki wykorzystuje się najczęściej bakterie z rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium, ale stosuje się także drożdże Saccharomyces cerevisiae ssp boulardii oraz niektóre gatunki Escherichia i Bacillus1.

chłopczyk z poduszką

Nie wszystkie bakterie w fermentowanych produktach mlecznych mają udowodnione działanie i są rekomendowane przez towarzystwa naukowe. Należy pamiętać, że działanie żywych kultur bakterii jest różne w zależności od szczepu, który się zastosuje 1 .

Jakie funkcje pełnią żywe kultury bakterii?

Żywe kultury bakterii wykazują zdolność do przejściowej kolonizacji przewodu pokarmowego i wytwarzania substancji o działaniu przeciwbakteryjnym 2. Hamują one wzrost bakterii chorobotwórczych zapobiegając ich przyleganiu do ściany jelita i konkurując z nimi o składniki odżywcze3.

Jakie mogą być źródła żywych kultur bakterii w diecie?

Żywe kultury bakterii można znaleźć w fermentowanych produktach mlecznych, takich jak np. jogurt, kefir czy maślanka jak również w różnego rodzaju preparatach w postaci suplementów diety, środków specjalnego przeznaczenia medycznego czy produktów leczniczych.

W przypadku antybiotykoterapii warto poprosić lekarza lub farmaceutę o zarekomendowanie odpowiedniego źródła żywych kultur bakterii, ponieważ nie każdy produkt w tej sytuacji będzie miał takie samo zastosowanie.

Dlaczego warto stosować żywe kultury bakterii?

1 Przywracają równowagę mikroflory jelitowej
2 Hamują wzrost bakterii chorobotwórczych
3 Biorą udział w biosyntezie witamin, takich jak witamina K, B1, B6, B12 czy kwas foliowy 4.
4 Wspomagają organizm podczas antybiotykoterapii

Aktualnie jednym z najlepiej przebadanych szczepów żywych
kultur bakterii jest Lactobacillus rhamnosus GG.

Piśmiennictwo:

  • 1. Nowak A. i wsp. Probiotyki – historia i mechanizm działania, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2010, 4 (71), 5 – 19
  • 2. Food and Agriculture Organization of the United Nations, World Health Organization. Guidelines for the Evaluation of Probiotics in Food. Report of a Joint FAO/WHO Working Group. London Ontario. Canada April 30 and May 1, 2002 r.
  • 3. Górska S. i wsp. Bakterie probiotyczne w przewodzie pokarmowym człowieka jako czynnik stymulujący układ odpornościowy. Postępy Hig Med Dośw (online) 2009; 63: 653–667
  • 4. Radwan P. Rola mikroflory jelitowej w zdrowiu i chorobie. Gastroenterologia Praktyczna 2/2013