Tylko niektóre żywe kultury bakterii są właściwe dla dzieci. Warto wybrać te, które zostały odpowiednio przebadane oraz posiadają rekomendację towarzystw naukowych.
Jak dobrać właściwe żywe kultury bakterii?
Żywe kultury bakterii powszechnie znane jako preparaty osłonowe należy wybrać rozsądnie, ponieważ nie są one sobie równe. Z tego powodu – w świetle badań naukowych – tylko niektóre żywe kultury bakterii uzyskały rekomendacje i zalecane są do stosowania u dzieci.

Dobroczynny wpływ na organizm wywierają wyłącznie niektóre szczepy żywych kultur bakterii.
Jakie funkcje pełnią żywe kultury bakterii?
Żywe kultury bakterii wykazują zdolność do przejściowej kolonizacji przewodu pokarmowego i wytwarzania substancji o działaniu przeciwbakteryjnym2. Hamują one wzrost bakterii chorobotwórczych zapobiegając ich przyleganiu do ściany jelita i konkurując z nimi o składniki odżywcze3.

Nie wszystkie bakterie w fermentowanych produktach mlecznych mają udowodnione działanie i są rekomendowane przez towarzystwa naukowe. Należy pamiętać, że działanie żywych kultur bakterii jest różne w zależności od szczepu, który się zastosuje1.
Czym są bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus?
Do najczęściej stosowanych żywych kultur bakterii należą bakterie kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus. Lactobacilllus rhamnosus GG jest jednym z najlepiej opisanych w literaturze naukowej szczepów żywych kultur bakterii.
Kiedy są stosowane u dzieci?
Lactobacilllus rhamnosus GG znajduje zastosowanie między innymi w postępowaniu dietetycznym w trakcie biegunki u dzieci, w celu uzupełnienia diety w bakterie kwasu mlekowego2,3 oraz we wzbogacaniu mikroflory jelitowej w trakcie antybiotykoterapii4.

Wybierając produkt z żywymi kulturami bakterii dla Twojego dziecka kieruj się zawsze rekomendacją swojej położnej, lekarza lub farmaceuty1.
Czy żywe kultury bakterii są bezpieczne dla zdrowia?
Bezpieczeństwo stosowania szczepu bakterii Lactobacillus rhamnosus GG zostało udowodnione w licznych badaniach klinicznych5. Szczep ten wspiera zachowanie naturalnej równowagi mikroflory jelitowej podczas antybiotykoterapii – również u małych dzieci.