Lactobacillus rhamnosus GG - flora bakteryjna

Tylko niektóre żywe kultury bakterii są właściwe dla dzieci. Warto wybrać te, które zostały odpowiednio przebadane oraz posiadają rekomendację towarzystw naukowych.

Omówienie

Lactobacillus to rodzaj bakterii z rodziny Lactobacillaceae. Te bakterie w kształcie pałeczek są znane z tego, że zmieniają glukozę w kwas mlekowy. Występują powszechnie produktach mlecznych, stanowią podstawę do produkcji takich pokarmów jak ser, jogurt, kapusta kiszona, wina, soki, chleb na zakwasie i pewne rodzaje kiełbas.

Zazwyczaj gatunki Lactobacillus są nieruchome, co oznacza, że same się nie przemieszczają. Mogą istnieć zarówno w środowisku tlenowym, jak i beztlenowym. L. delbrueckii, gatunek reprezentatywny z tego rodzaju, jest mikroskopijnej wielkości i zazwyczaj tworzy niewielkie skupiska. Przykłady innych dobrze scharakteryzowanych gatunków Lactobacillus obejmują między innymi L. acidophilus oraz L. casei.

Różne gatunki Lactobacillus metabolizują glukozę w odmienny sposób. Niektóre z nich głównie wytwarzają kwas mlekowy, a inne mieszaninę substancji, w której skład wchodzi etanol, kwas octowy i dwutlenek węgla. Niektóre gatunki mogą przystosować się do metabolizowania różnych cukrów, jeśli zachodzi taka potrzeba.

Oprócz roli, którą odgrywają podczas wytwarzania pokarmów, gatunki Lactobacillus naturalnie występują w przewodzie pokarmowym zwierząt oraz u ludzi (w środowisku jamy ustnej i pochwy). Suplementy probiotyczne, które zostały stworzone, aby wspierać zdrowie jelit, zwłaszcza w okresie po antybiotykoterapii, często zawierają bakterie Lactobacillus.7

Źródła w pożywieniu

Bakterie L. acidophilus występują naturalnie w ludzkim ciele i w różnych fermentowanych pokarmach takich, jak kapusta kiszona i miso. Producenci często dodają je też do jogurtów i innych form nabiału.

Probiotyki składają się z korzystnych żywych kultur drożdży i szczepów bakterii. Badania wskazują, że spożywanie probiotyków, w tym L. acidophilus, może wspomóc proces trawienia i zapewnić szereg innych korzyści zdrowotnych9.

Bakterie Lactobacillus można uwzględnić w diecie, wybierając różne produkty spożywcze:

  • Jogurt: podczas wybierania jogurtu należy sprawdzić etykietę pod kątem zawartości konkretnych szczepów. Na przykład L. bulgaricus jest stosowana powszechnie jako kultura starterowa i słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. Niektóre jogurty mogą być również wzmocnione innymi szczepami, takimi jak L. acidophilus, mającymi charakter probiotyczny.
  • Kapusta kiszona: ten fermentowany przysmak zawiera duże ilości korzystnych bakterii. Wśród mikroorganizmów obecnych w kapuście kiszonej powszechne są różne szczepy Lactobacillus, którym zawdzięcza ona swoje prozdrowotne właściwości.
  • Kefir: ten fermentowany napój przypomina płynny jogurt i jest pozyskiwany z unikatowej mieszaniny bakterii kwasu mlekowego i drożdży. Chociaż skład mikroorganizmów może się różnić w zależności of kefiru, szczep Lactobacillus jest zawsze obecny, dzięki czemu napój ten staje się jego cennym źródłem.
  • Chleb na zakwasie: szczepy Lactobacilli odgrywają główną rolę w procesie fermentacji chleba na zakwasie. Mają wpływ na jego zapach i konsystencję. Bakterie te stanowią jeden z głównych czynników prozdrowotnych związanych ze spożywaniem zakwasu.

Kimchi: to wywodząca się z kuchni koreańskiej potrawa z warzyw fermentowanych z użyciem specjalnie opracowanego, własnego szczepu Lactobacillus, nazwanego adekwatnie Lactobacillus kimchii. Uwzględnienie tej potrawy w diecie zapewnia nie tylko smakowe doznania charakterystyczne dla tradycji koreańskiej, lecz także korzyści zdrowotne wynikające ze szczepów Lactobacillus.

dziewczynka leży w łóżku

Dobroczynny wpływ na organizm wywierają wyłącznie niektóre szczepy żywych kultur bakterii.

Wiadomości do zapamiętania

Lactobacillus to grupa bakterii w kształcie pałeczek z rodziny Lactobacillaceae, znanej z tego, że przekształca glukozę w kwas mlekowy. Bakterie te stanowią narzędzie do produkcji różnych pokarmów i napojów, w tym jogurtów, sera, chleba na zakwasie, ogórków kiszonych i win.

Pod kątem funkcjonalnym gatunki Lactobacillus są nieruchome i mogą rozwijać się w środowisku tlenowym i beztlenowym. Procesy metaboliczne różnią się w zależności od gatunku bakterii i prowadzą do uzyskania różnych produktów w wyniku rozkładu glukozy. Poza jedzeniem zasiedlają one naturalnie przewód pokarmowy ludzi i zwierząt oraz inne obszary ludzkiego ciała takie jak jama ustna czy pochwa.

Należy podkreślić korzystny wpływ Lactobacillus na zdrowie; szczepom takim jak L. rhamnosus, L. rhamnosus GG (LGG) L. plantarum i L. acidophilus przypisuje się wiele korzyści, począwszy od zmniejszania ryzyka rozwoju wyprysku u dzieci aż po łagodzenie objawów IBS. Aby uwzględnić bakterie Lactobacillus w diecie, zaleca się spożywanie takich produktów jak jogurty, kiszona kapusta, chleb na zakwasie i kimchi. 
Ponadto dla osób, które szukają skoncentrowanych źródeł, dostępne są różne formy suplementów zawierających żywe kultury bakterii.

Poznaj produkty Dicoflor®stosowane przy antybiotykoterapii

Podczas przyjmowania antybiotyków warto zadbać o utrzymanie prawidłowej mikroflory jelitowej. Sprawdź jak marka Dicoflor®może Cię w tym wspomóc.

Dicoflor® IBSIUM
Dicoflor® IBSIUM

Wspieraj działanie swojego układu pokarmowego z Dicoflor® IBSIUM. Badania potwierdzają, że aż 96% konsumentów potwierdza poprawę komfortu jelitowego podczas stosowania szczepu zawartego w Dicoflor® IBSIUM.6

Dowiedz się więcej

Kup teraz

Dicoflor® baby - krople dla dzieci i niemowląt
Dicoflor®baby

W trakcie antybiotykoterapi sięgnij po Dicoflor®w kroplach. Preparat zawiera tylko 2 składniki: olej kukurydziany i żywe kultury bakterii. Sprawdzona kompozycja zapewnia bezpieczeństwo podania maluchowi.

Dowiedz się więcej

Kup teraz

Dicoflor® 3 w saszetkach
Dicoflor®3 saszetki

Wymieszaj żywe kultury bakterii z mlekiem dla niemowlęcia i podaj je w buteleczce malucha. Pozwól, by w znany sobie sposób przyjął porcję naturalnych żywych kultur bakterii Dicoflor®. To wygodna forma Dicoflor®dla rodzica i dziecka!

Dowiedz się więcej

Kup teraz

Dicoflor® 6 - kapsułki z żywymi kulturami bakterii
Dicoflor®6 w kapsułkach

Jedna kapsułka Dicoflor®6 to aż 6 miliardów żywych kultur bakterii Lactobacillus rhamnosus GG! To szczep bakterii, który wzbogaca naturalną florę bakteryjną jelit już od pierwszego stosowania.

Dowiedz się więcej

Kup teraz