Ochrona przy stosowaniu antybiotyków – co zrobić, by zmniejszyć ryzyko powikłań po antybiotykoterapii?

Antybiotyki są orężem w walce z bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój różnych chorób. Mimo ogromnych korzyści, ich niewłaściwe oraz nieuzasadnione stosowanie bez konsultacji z lekarzem może prowadzić do poważnych powikłań. Sprawdź, jak postępować, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia możliwych powikłań związanych ze stosowaniem antybiotykoterapii.

Antybiotyki różnią się między sobą pod względem mechanizmu, siły działania oraz sposobu stosowania

Antybiotyki należy zawsze stosować zgodnie z zaleceniami lekarza!

Lekarz to jedyna osoba, która na podstawie przeprowadzonego wywiadu z pacjentem, może decydować o zastosowaniu antybiotykoterapii1–3. Antybiotyki różnią się między sobą pod względem mechanizmu, siły działania oraz sposobu stosowania w różnych jednostkach chorobowych, dlatego o jego wyborze może decydować jedynie lekarz.

Co więcej, bardzo ważne ze strony pacjenta jest przestrzeganie zaleconego przez lekarza schematu leczenia, bowiem zbyt wczesne przerwanie terapii nie tylko wiąże się z niewyleczeniem infekcji, lecz także sprzyja rozwojowi bakterii opornych na dany lek2,3.

Poproś lekarza o pomoc w wyborze odpowiedniego preparatu z żywymi kulturami bakterii5

Warto pamiętać, że wskazane jest stosowanie produktów z żywymi kulturami bakterii przez cały okres antybiotykoterapii.

Jest to istotne z tego względu, że antybiotyki działają także wobec „dobrych” bakterii, m.in. tych zasiedlających jelita, co może prowadzić do zaburzenia równowagi naturalnej mikroflory jelitowej1–3,5.

W związku z tym, otrzymując antybiotyk, poproś lekarza o pomoc w wyborze odpowiedniego preparatu z żywymi kulturami bakterii5.

Żywe kultury bakterii to dobroczynne mikroorganizmy

Czym są żywe kultury bakterii?

Żywe kultury bakterii to dobroczynne mikroorganizmy , które przyjmowane w ściśle określonej ilości, osiedlają się w przewodzie pokarmowym i wspomagają naturalną mikroflorę jelitową4,5. Bakterie te można znaleźć w suplementach diety, lekach lub w produktach spożywczych (mlecznych napojach fermentowanych, np. jogurcie, kefirze)10,11.

Decyzję o zastosowaniu antybiotykoterapii zawsze podejmuje lekarz

Dlaczego wybierając żywe kultury bakterii, należy wcześniej skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą?

Decyzję o zastosowaniu antybiotykoterapii zawsze podejmuje lekarz, dlatego jest on także odpowiednią osobą do podjęcia ostatecznej decyzji o podaniu preparatu z żywymi kulturami bakterii, którego skuteczność potwierdzono w badaniach klinicznych5. Wybór odpowiedniego preparatu z żywymi kulturami bakterii jest istotny z uwagi na ich szczepozależne działanie5–7. Oznacza to, że szczep bakterii znajdujący się w preparacie ma kluczowe znaczenie dla tego, jak dany preparat zadziała. W związku z tym zawsze należy wybierać produkty z prawidłowo opisanym składem bakteryjnym, gdyż nawet bakterie z tego samego gatunku oraz rodzaju, ale innego szczepu posiadają odmienne właściwości5,8,9. Dlatego też należy uwzględnić stosowanie odpowiedniego preparatu przez cały okres leczenia przeciwbakteryjnego5.

Co zrobić, by zmniejszyć ryzyko rozwoju oporności bakterii na antybiotyki

Ryzyko rozwoju oporności baterii na antybiotyki jest bardzo realne, dlatego warto pamiętać o kilku zasadach1–3:

  • nie wolno zmieniać zapisanych dawek;

  • nie wolno przerywać kuracji, nawet jeśli poczujesz się lepiej;

  • należy trzymać się możliwie jak najbardziej ściśle zaleconego przez lekarza schematu przyjmowania antybiotyków

  • przyjmowanie antybiotyków powinno być zawsze poprzedzone konsultacją z lekarzem;

  • nie należy stosować antybiotyków w przypadku chorób wirusowych (dlatego powinny być podawane tylko zgodnie ze wskazaniami lekarza).

Referencje:

  • 1. Hryniewicz W. i wsp. Rekomendacje postępowania w pozaszpitalnych zakażeniach układu oddechowego 2016. Narodowy Program Ochrony Antybiotyków. Warszawa 2016.
  • 2. Nordqvist C. Antibiotics: All You Need To Know. http://www.medicalnewstoday.com/articles/10278.php (17.09.2017).
  • 3. NHS Choices. Antibiotics. http://www.nhs.uk/Conditions/Antibiotics-penicillins/Pages/Introduction.aspx (09.10.2017).
  • 4. Górska S. i wsp. Bakterie probiotyczne w przewodzie pokarmowym człowieka jako czynnik stymulujący układ odpornościowy. Postępy Hig Med Dośw (online) 2009; 63: 653–667.
  • 5. Szajewska H. i wsp. Probiotic Bacterial and Fungal Strains: Claims with Evidence. Dig Dis 2016; 34: 251–259.
  • 6. Szajewska H. Lactobacillus GG – aktualne dane naukowe. Standardy Medyczne/Pediatria 2015; 4: 3–11.
  • 7. Probiotics: A Consumer Guide for Making Smart Choices. International Scientific Association for Probiotics and Prebiotic (www.ISAPPScience.org), May 3 2016.
  • 8. Douillard F.P. i wsp. Comparative genomic and functional analysis of 100 Lactobacillus rhamnosus strains and their comparison with strain GG. PLoS Genet 2013; 9: e1003683.
  • 9. Papizadeh M. i wsp. Lactobacillus rhamnosus Gorbach-Goldin (GG): A Top Well-Researche Probiotic Strain. J Med Bacteriol 2016; 5: 46–59.
  • 10. Szajewska H., Canani R.B., Guarino A. i wsp. Probiotics for the Prevention of Antibiotic-Associated Diarrhea in Children. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition 2016; 62(3): 495–506.
  • 11. Szajewska H. Probiotyki w Polsce – kiedy, jakie i dlaczego? Gastroenterologia Kliniczna 2010; 2: 1–9.

Poznaj produkty Dicoflor®

niemowlęta i dzieci,
osoby starsze
Dicoflor Krople
niemowlęta i dzieci
Dicoflor 30 saszetki z proszkiem
dzieci >3 r.ż. i dorosłych
Dicoflor 50 kapsułki

czytaj także